Σήμα ΕΟΤ

Σήμα ΕΟΤ

Η αδειοδότηση τουριστικών καταλυμάτων με σήμα ΕΟΤ, η οποία εξαρτάται από τις προσφερόμενες υπηρεσίες (μη αυτοεξυπηρετούμενα τουριστικά καταλύματα | αυτοεξυπηρετούμενα τουριστικά καταλύματα),  είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε η λειτουργία της τουριστικής επιχείρισης να είναι νόμιμη.

Τα μη αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα, ήτοι ξενοδοχεία, youth hostels, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα-δωμάτια (ΕΕΔΔ) λειτουργούν υποχρεωτικά ως επιχειρήσεις και για το λόγο αυτό απαιτείται η αδειοδότηση της δραστηριότητάς τους με σήμα ΕΟΤ.

Τα ξενοδοχεία κατατάσσονται σε αστέρια από ιδιωτικούς φορείς πιστοποίησης και στη συνέχεια εκδίδουν σήμα,  ενώ αντίστοιχα τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα-δωμάτια (ΕΕΔΔ) κατατάσσονται σε κλειδιά σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Τέλος, τα  youth hostels εκδίδουν υποχρεωτικά σήμα  χωρίς να κατατάσσονται σε αστέρια ή κλειδιά.
 

Σήμα ΕΟΤ - Airbnb

Όσον αφορά τις επιπλωμένες τουριστικές επαύλεις και τις τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, οι επιλογές που έχει στα χέρια του ένας ιδιοκτήτης είναι δυο (2). Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να λειτουργεί το ακίνητό ως επιχείρηση, οφείλει να εκδώσει σήμα EOT.

Εάν ωστόσο επιλέξει να φορολογηθεί το ακίνητό του  με τη μέθοδο της βραχυχρόνιας αστικής μίσθωσης,  δεν υποχρεούται να εκδώσει σήμα.  Το ίδιο ισχύει και για τα διαμερίσματα πολυκατοικιών, τα οποία ούτως ή άλλως δε σηματοδοτούνται βάσει της νομοθεσίας.

 
Η INTOUR αναλαμβάνει την αδειοδότηση με σήμα EOT  των κάτωθι τουριστικών καταλυμάτων:
  • Επιπλωμένων τουριστικών επαύλεων -κατοικιών (εξοχικά, μονοκατοικίες, παραθεριστικές κατοικίες κτλ.)
  • Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Διαμερισμάτων Δωματίων
  • Ξενοδοχείων
  • Youth hostels
  • Boutique hotels